آموزش اصولی نگهداری از کالیمبا

پژمان محمدی
زمان مطالعه: 7 دقیقه
5 اردیبهشت 1403
 آموزش اصولی نگهداری از کالیمبا
  • کالیمبا که اغلب به عنوان پیانو انگشتی نیز شناخته می‌شود، سازی با زیبایی‌های منحصربه‌فرد و تن صدای چوبی گرم و دلنشین است. نگهداری اصولی از این ساز زیبا نه تنها طول عمر آن را افزایش می‌دهد، بلکه به حفظ کیفیت و دقت صدای تولیدی توسط آن نیز کمک بسیاری می‌کند. اولین گام در نگهداری از کالیمبا، شناخت و درک محیط‌های مناسب برای قرار دادن این ساز است.

    کالیمبا به سازی چوبی و حساس معروف است که به شرایط محیطی مانند؛ دما و رطوبت بسیار واکنش نشان می‌دهد. بنابراین، جلوگیری از نوسانات شدید دما و رطوبت، می‌تواند به حفظ ساختار چوبی و اجزای فلزی ساز کمک کند. در این مقاله به شما خواهیم گفت چگونه با رعایت چند نکته مهم می‌توانید از کالیمبا به بهترین شکل مراقبت کنید.

    ساز کالیمبا چیست؟

    ساز کالیمبا، یک ساز زنده و آفریقایی است. این ساز دارای یک بدنه چوبی (رزوناتور) و تیغه‌های فلزی معمولاً از جنس فولاد بوده که به صورت لولا وار بر روی بدنه ساز نصب شده‌اند. صدای کالیمبا با فشار دادن و رها کردن این تیغه‌ها توسط انگشتان نوازنده تولیدمی‌شود. صدای کالیمبا ویژگی‌های مدیتیتیو و  آرامش‌بخش دارد. در انواع موسیقی، از موسیقی سنتی گرفته تا موسیقی مدرن از آن استفاده می‌شود. آموزش اصولی نگهداری ساز کالیمبا نیازمند توجه به جنبه‌های گوناگونی از مراقبت است تا از هر جنبه، از جمله؛ تیغه ها ساز به خوبی محافظت شود. ساز کالیمبا دوست‌داشتنی و خاص است و با مراقبت مناسب، می‌توانید سال‌ها از صدای دلنواز آن لذت ببرید.

     

    نگهداری از کالیمبا

    ساز کالیمبا از چه اجزای تهیه شده است؟

    ساز کالیمبا به زیبایی از ترکیب چندین جزء ساخته می‌شود که در کنار هم یک ساز موسیقی منحصربه‌فرد را تشکیل می‌دهند. اجزای اصلی این ساز عبارتند از:

    تیغه‌ها یا کلیدها (Keys): این تیغه ها از مواد فلزی مانند؛ فولاد ساخته شده و مسئول تولید صدای ساز هستند. تعداد و اندازه این تیغه‌ها می‌تواند متغیر باشد تا نت‌های مختلفی تولید کنند.

    کوک (Tuning Peg): تیغه‌ها روی ساز با استفاده از این کوک‌ها که معمولاً از چوب یا فلز ساخته می‌شوند، کوک می‌شوند.

    بدنه یا رزونانس بخش (Soundboard): بدنه این ساز اغلب از چوب سخت ساخته می‌شود و وظیفه تقویت صدا را بر عهده دارد تا صدایی غنی‌تر و عمیق‌تر تولید کند.

    صدادهی (Resonator): صدا دهی در ان نوع ساز ممکن است از یک قاب کوچک چوبی، یک ظرف نیمه‌هلالی ساخته شود تا به تقویت و تمرکز صدا کمک کند.

    مهره‌ها (Beads) یا قطعات فلزی دیگر: مهره ها دراین ساز گاهی اوقات برای تزئین و یا ایجاد افکت‌های صدایی اضافه به ساز اضافه می‌شوند.

    قاب (Frame): در برخی مدل‌ها، یک قاب فلزی یا چوبی وجود دارد که تیغه‌ها و بدنه را در کنار هم نگه می‌دارد.

    آموزش اصولی نگهداری از ساز و تیغه های کالیمبا

    نگهداری اصولی از ساز کالیمبا بسیار مهم است تا از کیفیت صدای آن محافظت کنید و عمر این ساز را افزایش دهید. در زیر به برخی از نکات کلیدی برای مراقبت و نگهداری از کالیمبا اشاره خواهیم داشت :

    1. 1. تمیز کردن: به یاد داشته باشید همیشه پس از استفاده، تیغه‌ها و بدنه این ساز را با یک پارچه نرم و خشک تمیز کنید تا از تجمع گرد و غبار و رطوبت جلوگیری شود.
    2. جلوگیری از رطوبت: کالیمبا را دور از رطوبت نگه دارید، زیرا رطوبت می‌تواند به چوب و تیغه‌های فلزی آسیب برساند. اگر در محیطی با رطوبت بالا زندگی می‌کنید، استفاده از کیسه‌های خشک‌کننده یا رطوبت‌گیر را برای شما توصیه می‌کنیم.
    3. دور نگه داشتن از دمای شدید: دماهای بسیار بالا یا پایین می‌توانند به چوب و کوک‌های ساز آسیب برساند. کالیمبا را در یک محیط با دمای متعادل نگه دارید.
    4. استفاده از کیف یا کاور: هنگام حمل‌ونقل این ساز پیشنهاد می‌کنیم از کیف یا کاور مخصوص برای جلوگیری از خراشیدگی و آسیب‌های احتمالی استفاده کنید.
    5. بررسی مداوم تیغه‌ها: هر چند وقت یکبار تیغه‌ها را بررسی کنید تا از کوک بودن و عدم خوردگی یا خمیدگی اطمینان حاصل کنید.
    6. رعایت اصول کوک کردن: وقتی نیاز به کوک کردن کالیمبا دارید، این کار را به آرامی و دقت انجام دهید تا به تیغه‌ها آسیبی وارد نشود.
    7. اجتناب از مواد شیمیایی: از به کار بردن مواد شیمیایی یا محلول‌های تمیزکننده که می‌توانند به چوب یا فلز آسیب برسانند خودداری کنید.

    میخوای مقالات جذاب در حوزه موسیقی رو مطالعه کنی؟

    دستگاه در موسیقی ایرانی به مجموعه‌ای از چند نغمه (گوشه) گفته می‌شود که..

     معرفی انواع دستگاه موسیقی سنتی ایرانی

     

    نکات کلیدی و مهم هنگام تمیز کردن ساز کالیمبا

    اگر لکه‌های سخت و چسبنده‌ای بر روی ساز وجود داشت، می‌توانید از پارچه‌ای کمی مرطوب استفاده کنید، اما ابتدا اطمینان حاصل کنید که پس از آن کالیمبا را کاملاً خشک می‌کنید. پس از تمیز کردن ساز، اجازه دهید کالیمبا به طور طبیعی خشک شود. مراقب باشید که هرگز کالیمبا را در کنار منابع حرارتی مانند شوفاژ قرار ندهید. اگر تیغه‌های ساز کثیف یا زنگ زده شده‌، ممکن است نیاز به تمیزکاری دقیق‌تری داشته باشید.

    برای این کار می‌توانید از پولیش مخصوص فلز استفاده کنید، اما قبل از استفاده، حتماً اطلاعات مربوط به محصول را بخوانید و از مناسب بودن آن برای ساز خود اطمینان حاصل کنید سپس محصول موردنظر را استفاده کنید. به یاد داشته باشید که تمیز کردن ساز بخشی از نگهداری منظم از ساز شما است و باید به طور منظم  این کار انجام شود تا بتوانید از کیفیت صدای ساز خود به بهترین نحو ممکن اطمینان حاصل کنید.

    ساز کالیمبا را باید در چه دمای نگهدای کنیم ؟

    ساز کالیمبا باید در دمای معتدل نگهداری شود، به طور ایده‌آل در محدوده دمایی بین 15 تا 25 درجه سانتی‌گراد (59 تا 77 درجه فارنهایت) دمای مناسبی است.

    لازم به ذکر است بیان کنیم محیطی که در آن ساز قرار می‌گیرد نباید خیلی گرم یا خیلی سرد باشد. چرا که دماهای بسیار پایین یا بسیار بالا می‌توانند به چوب و تیغه‌های فلزی آسیب برسانند و باعث تغییر شکل یا تغییر در تن صدای ساز شود.

    علاوه بر دما، رطوبت نیز یک عامل مهم است. رطوبت نسبی باید در حدود 40 تا 60 درصد نگه داشته شود تا از پیچیدگی یا خشک شدن چوب جلوگیری کند و همچنین از زنگ زدگی تیغه‌های فلزی جلوگیری شود. همیشه باید مراقب تغییرات ناگهانی دما و رطوبت بود که می‌تواند برای ساز مضر باشد و موجب زنگ زدگی ساز شود. بنابراین، بهتر است ساز را دور از منابع گرمایی مستقیم مانند؛ آفتاب، بخاری‌ها و دیگر عناصر گرمازا، و همچنین دور از موقعیت‌های مرطوب مانند؛ حمام‌ها یا زیرزمین‌ها نگه داشت.

     

    تمیز کردن ساز کالیمبا

    چگونه ساز کالیمبا را می‌توانیم کوک کنیم ؟

    برای کوک کردن ساز کالیمبا، معمولاً به ابزارهایی نظیر چکش کوک و تیونر (یا گوشی هوشمند حاوی اپلیکیشن تیونر) نیاز دارید. در اینجا یک راهنمای گام به گام برای کوک کردن کالیمبا ارائه‌ دادیم:

    1. آماده سازی ابزار: تهیه‌ یک تیونر یا استفاده از یک برنامه تیونر در گوشی هوشمند
    2. 2. تعیین نت‌ها: ابتدا مشخص کنید که هر کلید باید چه نتی را ایجاد کند. این توالی معمولاً در دفترچه راهنمایی که همراه ساز ارائه شده، ذکر شده یا می‌توانید از تونالیته‌های استاندارد پیروی کنید.
    3. 3. بررسی تیونینگ قبلی: ابتدا تمامی کلیدها را بنوازید و با تیونر بررسی کنید که آیا نت مورد نظر را تولید می‌کنند یا خیر.
    4. 4. تنظیم نت‌ها: اگر کلیدی کوک نیست، از چکش کوک برای بهبود نت استفاده کنید. اگر نت بم‌تر از حد نیاز است، بهتر است کمی کلید را به سمت زیرِ ساز بکشید تا نت تیزتر شود. اگر نت تیزتر از حد نیاز است، باید کلید را به آرامی به سمت بیرون ساز بزنید تا کمی بم‌تر شود.
    5. 6. صداهای هارمونیک: برای اطمینان از هارمونیک بودن صداها، می‌توانید دو کلید مجاور را همزمان بنوازید و مطمئن شوید که آهنگ‌ها به خوبی با هم ترکیب می‌شوند.
    6. 7. بازبینی کلی: پس از تنظیم تمامی کلیدها، مجدداً ساز را بنوازید و کوک کلی ساز را بازبینی کنید، زیرا ممکن است تنظیم یک کلید روی دیگری تأثیر بگذارد.

    اگر به تازگی با کالیمبا آشنا شده‌اید و کوک کردن این ساز برایتان چالشی است، توصیه‌ می‌کنیم از فرد با تجربه یا مدرس موسیقی برای نواختن کمک بگیرید تا روند کوک را به شما آموزش دهد.

    جمع‌بندی:

    کالیمبا سازی است که هم به دلیل نواختن آسان و هم به خاطر کیفیت صدای منحصربه‌فردش معروف است. این ساز، که با فرهنگ آفریقایی عجین شده، در عین سادگی می‌تواند گستره‌ وسیعی از ملودی‌ها و هارمونی‌ها را ایجاد کند و برای مبتدیان و حرفه‌ای‌ها ساز مناسبی باشد. کالیمبا نه تنها به عنوان یک ساز موسیقیایی برای اجرا و خلق موسیقی استفاده می‌شود، بلکه به عنوان یک وسیله برای آرامش، مدیتیشن و تمرین حضور ذهن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    این صفحه چقدر برات مفید بود؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۰ رای

    مقاله های مرتبط

    دیدگاه ها

    هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.

    ارسال دیدگاه شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانه

    دسته بندی

    سبد خرید

    حساب کاربری

    سوالی دارید؟ با کارشناسان نواکده صحبت کنید!
    مکالمه را شروع کنید
    سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
    ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم