طبق تحقیقاتی که انجام گرفته است، بسیاری از مردم به ساز دهنی علاقه مند هستند و تمایل دارند که درباره آن اطلاعاتی داشته باشند. از این رو در اینجا قصد داریم که با شما راجع به ساز دهنی که به آن هارمونیکا نیز گفته می شود، صحبت کنیم. از همه مهم تر قرار است که درباره تفاوت سازدهنی کروماتیک و دیاتونیک به طور مفصل حرف بزنیم. پس با ما همراه باشید.
هارمونیکا(سازدهنی)
قبل از اقدام برای خرید سازدهنی بهتر است قدری با انواع مدل های محبوب سازدهنی درایران آشنا شوید تا بتوانید گزینه ای مناسب با روحیات و خلقیات خود انتخاب کنید.
سازدهنی یک ساز بسیار دلنشین و جالب است. از ویژگی های خوبی که این ساز دارد این است که اندازه آن بسیار مناسب است و شما می توانید آن را با خود به هرجا که دوس دارید ببرید و در هر فضایی مشغول نواختن آن باشید. هارمونیکا یک ساز غربی است که وزن کمی دارد و خیلی سبک است.
این ساز از دسته ساز های بادی است و همچنین در خانواده زبانه آزاد قرار می گیرد. در این نوع از ساز ها به خاطر مرتعش یک زبانه که از جنس فلز است، صدا ایجاد می شود. این زبانه تنها از یک سمت به بدنه ساز وصل هستند و از طرف دیگر می تواند آزادانه حرکت کند. وقتی که این زبانه ها به ارتعاش در می آیند؛ به خاطر عبور هوا صدا تولید می شود.
انواع مختلف ساز دهنی
- کروماتیک
- دیاتونیک
- ترمولو
- اکتاو
- ارکسترا
در ابتدا با خود سازدهنی آشنا شدید، حال قصد داریم که راجب تفاوت سازدهنی کروماتیک و دیاتونیک توضیحاتی را در اختیار شما قرار دهیم. پس با ما همراه باشید.
سازدهنی دیاتونیک(Diatonic Harmonica)
قدیمی ترین و در واقع اولین سازدهنی، سازدهنی دیاتونیک است. از رایج ترین سازدهنی هایی که در بازار موجود است. بر پایه گام دیاتونیک کوک می شود. سوراخ هایش به صورت یک ردیف هستند که هم با عمل دمش و هم با عمل مکش به صدا در می آیند.
در موسیقی فولک، راک، وسترن، کانتری و مخصوصا موسقی بلوز استفاده می شود. با سازدهنی دیاتونیک تنها می توان نت های اصلی را اجرا کرد. برای افرادی که در نوازندگی تازه کار هستند، دیاتونیک یک ساز بسیار عالی است.
سازدهنی کروماتیک(Chromatic Harmonica)
می توان گفت که کامل ترین سازدهنی موجود، سازدهنی کروماتیک است. به این دلیل به آن کامل ترین گفته می شود که تعداد نت هایش نسبت به بقیه کامل تر است.امروزه خرید سازدهنی کروماتیک نیز به همین دلیل رو به افزایش است.
دیگه وقتشه نواختن سازدهنی رو یاد بگیری!
از نظر ظاهری این ساز یک کلید در انتها این ساز قرار دارد که با فشردن آن چه در حالت مکش چه در حالت دمش نت مربوط به هر سوراخ نیم پرده بالاتر نواخته می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های این سازدهنی، داشتن اسلاید است. اسلاید تیغه ای فلزی و بلند که تقریبا برابر با طول سازدهنی است که در پشت قطعه دهنی، ساز قرار دارد.
با فهمیدن تفاوت این دو سازدهنی مسیر خود را انتخاب کنید
تفاوت سازدهنی کروماتیک و دیاتونیک
تا اینجا با سازدهنی دیاتونیک و کروماتیک آشنایی پیدا کردید؛ حال می خواهیم راجب تفاوت سازدهنی کروماتیک و دیاتونیک با شما صحبت کنیم. شما قبل از تصمیم گیری برای شروع آموزش سازدهنی ابتدا باید با این موضوع آشنا شوید.
اولین تفاوت سازدهنی کروماتیک و دیاتونیک در ظاهر و ساختارشان است. در ساز دهنی کروماتیک، یک کلید در کنار ساز وجود دارد که در سازدهنی دیاتونیک وجود ندارد. دیاتونیک به نسبت کروماتیک ساختار ساده تری دارد در حالی که سازدهنی کروماتیک اجزای بیشتر و همینطور ظریف تری دارد.
برای شناخت اجزای سازدهنی کروماتیک میتوانید مقاله شناخت سازدهنی کروماتیک را مطالعه کنید.
سازدهني كروماتيك با وجود اينكه ظريف است اما قطعات بيشتري نسبت به سازدهني دياتونيك دارد. اسلايد و فنري كه در سازدهني كروماتيك قرار گرفته است، به نوازنده كمك مي كند كه با فوت و مكش در هر سوراخ سازدهني و فشار دادن اسلايد نتي جديد را نسبت به فوت و مكش بدون اسلايد بنوازد.
اسلاید در سازدهنی کروماتیک علاوه بر اجرای نت های بیشتر به ما کمک میکند که از تکنیک های سازدهنی کروماتیک نیز بتوانیم به راحتی استفاده کنیم. استفاده از این تکنیک ها در نوازندگی باعث میشود قطعه های ما بسیار زیبا تر و دلنشین تر شود.
تفاوت سازدهنی کروماتیک و دیاتونیک در سبک موسیقیایی آن ها نیز قابل مشاهده است. سازدهنی دیاتونیک بیشتر برای سبک موسیقی بلوز، جاز و کانتری است؛ در حالی که سازدهنی کروماتیک از نظر تعداد نت های موسیقی کامل تر است. نوازندگان سبک های پاپ و کلاسیک می توانند از این ساز استفاده کنند.
همچنین شما با کمک سازدهنی کروماتیک میتوانید تمام نت ها و آهنگ های ایرانی و خارجی را به را به راحتی بنوازید.
بسياري از افراد فكر مي كنند كه نت هاي سازدهني دياتونيك بسيار ناقص است و ساز خوبي نيست. در صورتي كه اصلا اينگونه نيست. همانطور كه گفتيم، سبك موسيقي سازدهني دياتونيك بلوز است و اين ساز براي توليد نت هاي گام موسيقي بلوز طراحي شده است؛ پس در این سبک موسیقی یک ساز کامل محسوب می شود.
نکته مهم:
اگر نوازنده بخواهد در کلید های مختلف بنوازد، باید سازدهنی دیاتونیک همان کلید را تهیه کند. به خاطر همین قضیه، شرکت هایی که سازدهنی تولید می کنند، پک هایی از چندین سازدهنی دیاتونیک در کلید های مختلف را تهیه می کنند. اگر قصد خرید سازدهنی دیاتونیک را دارید، کلید c انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.
در سازدهنی کروماتیک، تمام نت های گام کروماتیک را می توان با آن نواخت؛ بنابراین نوازندگان بیشتر ترجیح می دهند که از سازدهنی کروماتیک در کلید c یا همان کلید دو استفاده کنند.
بيشتر هنرجوياني كه مي خواهند نوازندگي را شروع كنند، هميشه فكر مي كنند كه سازدهني دياتونيك، ساز مبتدي است و سازدهني كروماتيك براي آن دسته از هنرجوياني است كه از سطح بالايي برخوردار هستند؛ در صورتي كه تفاوت اصلي اين دو ساز بيشتر در سبك موسيقي آن ها است.
اندازه سازدهنی دیاتونیک کوچک تر از سازدهنی کروماتیک است، بخاطر همین نوازنده بهتر می تواند تکنیک ویبره را اجرا کند.
سازدهنی دیاتونیک معمولا در اندازه 10 سوراخ ساخته می شود در حالی که سازدهنی کروماتیک انواع مختلفی دارد. برخی از آن ها 10 سوراخ، 12 سوراخ، 14 سوراخ و حتی 16 سوراخ نیز دارند. سازدهنی کروماتیک که 12 سوراخ دارد، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
نگهداری از سازدهنی
سازدهنی به دلیل اینکه ارتباط مستقیم با دهان دارد، امکان آلوده شدن آن بسیار بالا است. به همین دلیل، تمیز کردن و نگهداری از آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
تمیز کردن سازدهنی:
صفحات فلزی سازدهنی را باز کنید و هر دو طرف آن را الکل اسپری کنید و بگذارید که کامل خشک بشود. تیغه سازدهنی را از بدنه آن جدا کنید و در محلولی از آب گرم و سرکه یا لیمو قرار دهید. اجازه بدهید که تیغه ها بین نیم ساعت تا یک ساعت در آن محلول بمانند.
سپس از محلول درآورده و سطح آن را با یک مسواک نرم تمیز می کنید. حتما حواستان باشد که مسواک را در خلاف جهت شیار های تیغه حرکت ندهید. بعد دوباره تیغه را زیر آب گرم بگیرید و خوب بشورید. شانه سازدهنی را با استفاده از یک فرچه غبارزدایی کنید.
دقت داشته باشید، اگر سازدهنی شما شانه چوبی دارد، کار هایی که بالا گفته شد برای ساز شما مناسب نیست. شما می توانید برای تمیز کردن آن از برس یا فرچه استفاده کنید.
تاثیر دما بر سازدهنی:
سازدهنی خود را در دما بالا قرار ندهید. دما بالا و حرارت باعث خمیدگی سازتان خواهد شد. حواستان باشد که سازدهنی خود را در مجاورت مستقیم تابش نور خورشید قرار ندهید.
سازدهنی کروماتیک را قبل از نواختن با گرمای دست خودتان گرم کنید. برای اینکار کافی است که ساز را به مدت چند دقیقه بین دستان خود نگه دارید.
همانطور که مطالعه کردید، تفاوت سازدهنی کروماتیک و دیانوتیک بسیار قابل توجه است. اگر نوازنده تازه کاری هستید، بسیار به سبک متفاوت این دو ساز توجه کنید تا انتخاب درستی داشته باشید.
مقاله های مرتبط
دیدگاه ها
سینا اسماعیلیان | 10 مهر 1401 گفت:
ممنون از توجه شما دوست عزیز
تکفای | 10 مهر 1401 گفت:
جالب بود تشکر از سایت خوبتون