امروزه در دنیای رسانه انواع میکروفنها برای کاربردهای مختلفی طراحی و تولید میشوند. اگر در زمنیههای تولید محتوای صوتی یا ویدیویی فعالیت میکنید یا نیاز به آپدیت تجهیزات استودیو خود دارید، همراه ما باشید.
از انواع میکروفنهای کاندنسر که برای ضبط اجراهای زنده استفاده میشوند تا میکروفنهای داینامیک که برای ضبط صدای سازهای موسیقی و وکال ایدهآل هستند; همه و همه در این مقاله گنجانده شدهاند تا شما بتوانید بهتر میکروفنها را مورد بررسی قرار دهید و مورد دلخواه خود را از میان آنها انتخاب نمایید.
نحوۀ عملکرد میکروفنها
میکروفن دستگاهی الکترونیکی است که برای ضبط و انتقال امواج صدا به دستگاههای پخش یا ضبط صدا، طراحی و تولید میشود.
امواج صدا از طریق دیافراگم میکروفن دریافت و منتقل میشوند. در این بین امواج به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میشوند و پس از آن به دستگاه ضبط (معمولا از طریق میکسر) یا پخش صدا (اسپیکر) منتقل میشوند.
در عصر امروز میتوان انواع میکروفنها را با کاربردهای مختلف از ضبط صدای وکال گرفته تا ضبط فایلهای پادکستی پیدا کرد.
انواع میکروفنها از راههای متفاوتی اقدام به ضبط صدا میکنند :
-
کاندنسر
این میکروفنها امواج صوتی را از طریق دیافراگم میکروفن دریافت میکنند. سپس از طریق تغییرات مقاومتِ کپسولِ درون میکروفن، آنها را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکنند.
ساختار میکروفن کاندنسر
-
داینامیک
در این مدل میکروفن با استفاده از فشار هوا و از طریق سیمپیچ داخل میدان مغناطیسی، اقدام به تبدیل امواج صوتی به سیگنالهای الکتریکی میکند.
ساختار میکروفن داینامیک
-
ریبون
این دسته از انواع میکروفنها امواج صوتی را با استفاده از نوار فلزی نازکی جذب میکنند.
ساختار میکروفن ریبون
آشنایی با تفاوتهای انواع میکروفنها
هنرمندان و فعالان با توجه به اهداف خاصی که مدنظر دارند اقدام به انتخاب انواع میکروفن میکنند. همچنین وجوه اشتراکی میان میکروفنهای کاندنسر و داینامیک نیز وجود دارد. بنابراین بهتر است که مزایا و معایب انواع میکروفن را بدانیم.
-
میکروفنهای داینامیک (Dynamic Microphones)
این نوع از میکروفنها معمولا زمانی استفاده میشوند که منبع صدا بلند باشد. مثلا در هنگام یک اجرای زنده یا هنگامی که نیاز دارید صدای آمبیانس (محیط) به شدت کم باشد تا صدای مد نظر خود را ضبط کند.
به همین دلیل است که این میکروفنها را معمولا بر روی استیجها، استودیوهای رادیویی، ضبط پادکست و استریمهای زنده میبینید.
به طور کلی نیاز است تا این میکروفنها به منبع اصلی صدا کاملا نزدیک باشند اما مزیت آنها این است که معمولا به منبع تغذیه خارجی نیازی ندارند.
میکروفنهای داینامیک بالاترین کیفیت صدا را در فواصل نزدیک دارند. در واقع وقتی که میکروفن به منبع صدا نزدیک است دامنۀ زیادی از صدا جذب میشود. همین ویژگی این میکروفن را برای ضبط صدای وکال، ایدهآل میکند.
همچنین در این مدل نسبت به میکروفنهای کاندنسر، اعوجاج (Distort) و اضافه بار (Overload) کمتری را شاهد هستیم. از طرفی میتوان این میکروفنها را بدون دریافت نویزهای بیمورد در دست نگه داشت.
این نوع میکروفنها هنگام ضبط صدای انسان، کمی آن را مصنوعی میکنند. اما در عوض میکروفنهایی با دوام و قوی هستند.
از لخاظ قیمت نیز میکروفنهای داینامیک با کیفیت برابر نسبت به میکروفنهای کاندنسر قیمت کمتری دارند.
-
میکروفنهای کاندنسر (Condenser Microphones)
میکروفن کاندنسر یکی از بهترین گزینهها برای استفاده جهت ضبط نریشن (داستان سرایی یا گویندگی) و صداگذاری روی فیلمها هستند. این نوع میکروفن معمولا نیاز به یک منبع تغذیه خارجی دارند.
مزیتی که این میکروفنها را از انواع میکرفونهای داینامیک متمایز میکند، حساسیت آنها به تُن صدا و نوسانات آن است که همین مورد سبب عرضۀ بهتر صدا میشود. برای ضبط سازهای آکوستیکی مانند گیتار نیز این میکروفن پیشنهاد میشود.
یکی از عیوب در انواع میکروفنهای کاندنسر این حساسیت بالا است که آنها را نسبت به ضبط فیدبکهای صدا بسیار حساس میکند. همچنین حرکت دادن میکروفن و ضربه خوردن به آن، باعث شده تا این میکروفن کمتر در اجراهای زنده مورد استقبال قرار گیرد.
این میکروفنها معمولا در نوعی قفس پلاستیکی که به آن شاک مونت یا لرزهگیر میگویند، نصب میشوند، تا لرزشها و صداهای برخورد به میکروفن را خنثی کنند.
همچنین اغلب باید در محلی بسیار ساکت نصب شوند، چرا که این میکروفنها به علت حساسیت بالایی که دارند قادر به ضبط هر صدای فرعی و مزاحمی را دارند.
-
میکروفنهای ریبون (Ribbon Microphones)
این مدل از انواع میکروفن را به ندرت میتوان در خارج از استودیوهای حرفهای پیدا کرد. یک میکروفن ریبون با کیفیت میتواند صدا را به بهترین شکل ممکن ضبط کند.
برای مثال ضبط صدای آلات موسیقی یا وکال
از طرف دیگر این میکروفنها بسیار ظریف و حساس هستند. بنابراین باید با دقت زیادی آنها را در محل مناسب قرار دهید و از برخورد هرچیزی با میکروفن باید به شدت اجتناب کرد.
انواع میکروفن در ساخت فیلم
میکروفنهای شاتگان (Shotgun Mics)
یکی از میکروفنهای محبوب فیلمسازان نوعی میکروفن کاندنسر به نام شاتگان (ShotGun) است. این میکروفنها الگوی قطبی مستقیمی دارند و همین امر سبب میشود تا صدا از روبرو به خوبی دریافت و ضبط شود اما از پشت و طرفین این عمل به شدت کاهش مییابد.
در میکروفنهای شاتگان از دیافراگم کوچک کشیدهای استفاده میشود. این میکروفنها معمولا یا روی دوربین فیلمبرداری قرار میگیرند و یا با دستهای به نام بوم پُل (Boom Pole) آن را در نزدیکی منبع صدا قرار میدهند.
الگوی قطبی به کار گرفته شده در پیکاپ میکروفنهای شاتگان الگوی لوبار (Lobar) یا همان شاتگان است. این الگو مشتق شده از الگوی قطبی کاردیوئید است.
در این الگوی قطبی صدا به شکل بیضی و به خوبی از جلو دریافت میشود در حالی که صدا از طرفین و پشت کمتر دریافت میشود.
الگوی قطبی میکروفن شاتگان
اصلیترین میکروفن کاردیوئیدی که سازندگان فیلم از آن استفاده میکنند همین میکروفن شاتگان است. علت این امر حساسیت بالای این میکروفن در ضبط همه چیز، از سر و صداهای افراد حاضر در یک مصاحبه گرفته تا ضبط صدای آمبیانس در یک جنگل، است. میکروفنهای شاتگان با بدنهای قوی و مقاومت زیاد مخصوصا در برابر آب و هوا طراحی شدهاند.
فیلمسازان در هنگام ضبط با این میکروفن در هنگام وزش باد یا بارش باران از یک کاور مویین بر روی میکروفن استفاده میکنند تا از ضبط صداهای مزاحم و نویزها جلوگیری کنند.
میکروفنهای لاوالیِر (Lavalier Mics)
این میکروفنها را میتوان با اتصال مستقیم به میکسر یا دوربین فعال کرد. این نوع از انوع مبکروفن یکی از بهترین میکروفنهای دم دستی برای مواقعیست که شما نیاز دارید به سرعت میکروفنی برای مصاحبه یا ضبط سوژهای خاص بدون هیچ دردسری آماده کنید.
این میکروفنها مناسب برای انواع مصاحبه، ارائۀ سمینار آنلاین، جلسات آنلاین و… است.
میکروفنهای بیسیم (Wireless)
این میکروفنهای بیسیم که به آنها میکروفن رادیویی نیز میگویند یکی از کاربردیترین انواع میکروفن در مواقعی هستند که سوژه مدام در حال حرکت است یا دوربین با توجه به حرکت سوژه نیاز به تغییر موقعیت خود دارد. نبود سیم در این نوع از میکروفنها باعث حرکات آزادانه بیشتری میشود.
در داخل میکروفنهای بیسیم از میکروفنهای لاوالیر کوچکی استفاده میشود و توسط یک گیرۀ دو طرفه میتواند بر روی یقۀ لباس نصب شود.
همچنین برای جلوگیری از ضبط صدای باد یا برای جلوگیری از دیده شدن میکروفن برخی افراد این میکروفن را در داخل لباس خود قرار میدهند.
اصلیترین ایرادی که میتوان از این میکروفنها گرفت ضبط صداهای فرعی در مکانهای شلوغ و همچنین صدای خش خش لباس حین قرار گرفتن روی یقه است. البته این ایرادات به قدری شدید نیستند که از ضبط صدای مطلوب این میکروفنها چشم پوشی کنیم.
میکروفنهای پادکست و پخش زنده (Podcasts and Live Stream Mics)
با رشد چشمگیر محبوبیت پادکستها، لایو استریمها و همچنین کانالهای یوتوبی، بازار استفاده از میکروفنهای USB نیز داغتر شده است.
پادکسترها و یوتوبرها برای فعالیت خود نیاز به میکروفنی مانند میکروفنهای خوانندگی و نوازندگی که دارای ویژگیهایی مانند دریافت دقیق و ظریف صدا هستند، ندارند. از این بابت استفاده از میکروفنهای USB تمام خواستههای آنان را برآورده میکند. میکروفنهای USB در انواع کاندنسر و داینامیک در بازار موجود هستند.
در این میان میکروفن کاندنسر RODE NT USB و Audio Technica At 2020 همچنین میکروفن داینامیک Shure MV7 USB از انواع میکروفنهای مطرح و محبوب این دسته هستند.
مقاله های مرتبط
دیدگاه ها
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
ارسال دیدگاه شما