نت های ملودیکا و نحوه اجرای آن ها

نگار رضایی
زمان مطالعه: 7 دقیقه
10 فروردین 1401
نت های ملودیکا و نحوه اجرای آن ها
  • نت های ملودیکا الفبای نوازندگی با این ساز میباشد. شما برای نوازندگی با این ساز زیبا و دوست داشتنی ابتدا باید یادگیری نت خوانی و نکات پایه را پشت سر بگزارید سپس نت های روی ساز ملودیکا را نیز یاد بگیرید.

    در دنیای موسیقی ساز های بسیار جالب و مختلفی وجود دارد. یکی از این ساز های شگفت انگیز، ملودیکا است. ملودیکا در واقع یک نوع سازدهنی محسوب می شود که صفحه کلیدی شبیه به پیانو دارد. ملودیکا را با نام های پیانو بادی، ملودي هورن،  ساز دهني صفحه كليد دار، پیانیکا و هارمونیکا کیبورد دار نیز شناخته می شود.

    قبل از وارد شدن در بحث آموزش نت های ملودیکا و نحوه اجرای آن ها بیایید ابتدا با این ساز قدری بیشتر آشنا شویم.

    ملودیکا چگونه سازی است؟

    پیانو بادی یا همان ملودکا یک ساز دستی است که حمل آن بسیار راحت است. می توان گفت که این ساز از دو بخش تشکیل شده است؛ یک قسمت آن در دهان نوازنده و قسمت دیگر همان صفحه کلیدی است که بسیار به پیانو شباهت دارد.

    نحوه کارکرد آن به طور کلی اینگونه است که نوازنده از قسمتی که در دهان خود قرار می دهد، می دمد و در همان لحظه کلید ها یا همان کلاویه های روی صفحه را فشار می دهد و بدین ترتیب صدا تولید می شود. حجم صداي اين ساز معمولا 2 تا 3 اكتاو است.

    پس زمانی که شما بدون فشردن کلیدی در ساز بدمید سیر هوا بسته میباشد. سازدهنی های با کیفیت از این جهت قابل شناسایی میباشند. چرا که اگر بدون فشردن کلیدی هوا در ساز جریان داشته باشد نشانه نشتی هوای ساز میباشد.

    با این توصیفاتی که از ویژگی های ملودیکا شد، شاید فکر کنید که این ساز بیشتر برای کودکان مناسب باشد، اما این ساز در موسیقی جایگاه بسیار بالا و ویژه ای دارد. این ساز بین افراد مبتدی و کسانی که تازه وارد عرصه موسیقی شده اند و همینطور بین افراد حرفه ای بسیار طرفدار دارد.

    نت های ملودیکا

    نت های ملودیکا و نحوه اجرای آن ها

    همانطور که در تصویر می بینید نت های ملودیکا به آن صورت روی ساز قرار می گیرند. یاد گرفتن نت های ملودیکا به نسبت می توان گفت ساده هستند به خاطر اینکه این ساز26، 32 یا 37 کلید دارد و مانند تصویر هر کلید یه نت را دارا است. بنابراین یادگیری این چند نت بعد از تمرین و تکرار های زیاد به راحتی قابل انجام است.

    برای اینکه نوازنده در ابتدا بهتر و راحت تر نواختن را یاد بگیرد، بهتر است ساز را بر روی میز و رو به رو خود قرار دهد تا تسلط بیشتری بر روی صفحه کلید داشته باشد.

    از ویژگی های منحصر به فردی که این ساز دارد این است که می توان هر نوع آهنگی را با آن نواخت زیرا ملودیکا یک مدل کوچک شده کیبورد است که بدون باتری و برق کار می کند و یاد گرفتن نت های ملودیکا بسیار راحت تر است.

    نحوه شناخت نت های ملودیکا

    توجه داشته باشید که تفاوتی ندارد ملودیکا شما 26، 32 یا 37 کلید باشد، ترتیب قرار گیری نت ها به همین صورت میباشد. در ملودیکا به کلاویه های مشکی و سفید دقت کنید این بهترین روش برای شناسایی اکتاو های ملودیکا میباشد. دقت کنید کلاویه های سفید نت های اصلی را اجرا میکنند و کلاویه های مشکی نیم پرده ها.

    هر اکتاو در ملودیکا از کنار هم قرار گرفتن 7 کلاویه سفید و 5 کلاویه سیاه تشکیل میشود. اولین نت موسیقی نت دو میباشد این نت شروع اکتاو است و جایگاه آن قبل از جفت کلاویه سیاه میباشد. آخرین نت اکتاو ما که نت سی میباشد میشود کلاویه سفید بعد از 3 کلاویه مشکی که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند میباشد.

    پس تفاوتی ندارد ملودیکای شما چند کلاویه ای باشد شما فقط باید به نحوه چیدمان کلاویه ها دقت کنید. با این روش میتوانید به راحتی نت ها و اکتاو های ملودیکا را شناسایی کنید.

    نت های چرخشی در ملودیکا

    در ملودیکا فاصله نوازنده از دهانه ساز بیشتر است به همین دلیل چرخش نت ها بر روی ملودیکا به نسبت سازدهنی سخت تر است. برای اینکه این تکنیک را اجرا کنید می توانید در حالی که کلید را در پایین نگه داشته اید و در دهانه ساز می دمید، انگشت خود را بسیار آرام بلند کنید. طبیعتا کلید هم بلند می شود.

    حالتی که در بالا بیان شد، زیر و بمی صدا متوقف می شود؛ برای اینکه این مشکل را حل کنید می توانید هنگام دمیدن و فشردن کلید ها تا نیمه آن را رها کنید که چرخش نت ها اتفاق بیفتد.

    تاریخچه ملودیکا

    جالب است بدانید که ملودیکا از دسته ساز های زبانه آزاد است و تولید صدا در این ساز فقط با دمش هوا صورت میگیرد.

    این ساز در کشور ایتالیا برای اولین بار توسط فردی به نام آندری بورل ساخته می شود. در سال 1950 یک کمپانی به نام هونر ساز ملودیکا را به شکلی هم اکنون در دنیای کنونی از آن استفاده می شود، ساخت.

    ملودیکا سوزوکی M-37C

    یک آهنگساز مینیمالیست به نام استفان مایکل ریش از ساز ملودیکا در قطعه ای به همین نام ینی ملودیکا استفاده کرد. یک نوازنده برزیلی به نام هرمتو پاسکول از ملودیکا هنگام آواز خواندن استفاده کرد.

    وقتی که آگستوس  یک نوازنده مشهور از ملودیکا استفاده کرد، این ساز شهرت بیشتری پیدا کرد. این ساز در بین مردم کشور جامائیکا طرفدار بیشتری داشت اما با گسترش این ساز در سراسر جهان مردم بیشتری به آن علاقه مند شدند و همینطور نوازندگان زیادی نیز به سمت یادگیری آن ساز رفتند.

    در کشور خودمان ایران نیز سامان احتشامی که پیانیست بسیار مشهوری است، از اولین افرادی بود که از این ساز در ایران استفاده کرد.

    با یادگیری نت های ملودیکا راه سخن گفتن با این ساز و یاد بگیر

    همین حالا ملودیکای مورد علاقه خودتو خریداری کن تا دیر نشده…!

    بریم بخریم

     

    انواع ملودیکا

    قبل از خرید ملودیکا ابتدا با انواع آن آشنا شوید. همانطور که اشاره کردیم گستره صوتی ملودیکا دارای حجم صدا 2 تا 3 اکتاو است، به خاطر این محدوده شکل ظاهری آن نیز مختلف است و به چهار نوع تقسیم می شود در زیر با انواع ملودیکا آشنا خواهیم شد:

    1.ملودیکا آکوردینا: جنس آن از فلز است اما می توانید چوبی آن را نیز خریداری کنید. به دلیل اینکه کیبورد آن شبیه به آکاردئون کروماتیک و می توان گفت همانند آن عمل می کند، به آن ملودیکا آکوردینا گویند.

    2.ملودیکای باس: در بین نوازندگان حرفه ای این نوع از ملودیکا بسیار رایج است زیرا می توان با استفاده از آن صدا بم و زیر را به طور کامل اجرا کرد.

    3.ملودیکای سوپرانو و آلتو: این مدل از ملودیکا به نسبت مدل های دیگر صدا قوی تر و نازک تری دارد.

    4.ملودیکای تنور: این مدل نسبت به مدل قبلی صدا پایین تر و بم تری دارد.

    پس از یادگیری این نکات اکنون شما قدمی دیگر برای شروع آموزش ملودیکا برداشته اید. اکنون میتوانید با خیال راحت ساز مورد علاقه و مورد نیاز خود را خریداری کنید و از آن لذت ببرید.

    توجه داشته باشید میتوانید ملودیکا خود را از بین 3 برند معروف ملودیکا هوهنر و ملودیکا سوزوکی و ملودیکا یاماها انتخاب و خریداری کنید. این 3 برند معروف کیفیتی بی نظیر و صدایی دلنشین دارند.

    نکاتی درباره نگهداری ملودیکا

    بعد از استفاده از ساز خود، حتما آن را در جعبه مخصوص آن قرار بدهید تا از گرد و غبار در امان باشد. دقت داشته باشید که جعبه سازتان دریچه ای برای کم کردن تراکم هوا داشته باشد. سعی کنید ساز شما بیشتر اوقات در دما خوب و مطلوبی ینی ن خیلی سرد و نه خیلی گرم قرار داشته باشد.

    نت های ملودیکاها چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

    در ملودیکاهای 26 تا 37 کلید تفاوتی در نت های آن ها وجود ندارد بلکه تفاوت اصلی در تعداد اکتاو ها میباشد. ملودیکاهای 26 کلید 2 اکتاو و ملودیکاهای 37 کلید 3 اکتاو صدا دارند و ملودیکای ما بین این دو یعنی ملودیکا 32 کلید دارای 2/5 اکتاو صدا میباشد.

    برای شروع یادگیری کدام مدل مناسب تر است؟

    برای شروع یادگیری تفاوتی در تعداد اکتاو ها وجود ندارد این به خود شما بستگی دارد که بخواهید با چه ملودیکایی بنوازید اما اصولا ملودیکا های 26 کلید برای کودکان و ملودیکا های 32 و 37 کلید برای بزرگسالان میباشد.

    این صفحه چقدر برات مفید بود؟

    میانگین امتیازات ۴ از ۵
    از مجموع ۴۹ رای

    مقاله های مرتبط

    دیدگاه ها

    profile

    سعید | 10 آبان 1401 گفت:

    دم شما گرم

    profile

    پژمان محمدی | 10 آبان 1401 گفت:

    ممنون از توجه و نظر شما

    ارسال دیدگاه شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانه

    دسته بندی

    سبد خرید

    حساب کاربری

    سوالی دارید؟ با کارشناسان نواکده صحبت کنید!
    مکالمه را شروع کنید
    سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
    ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم