تئوری موسیقی
اگر حروف را الفبای هر زبان بدانیم، باید از نتهای موسیقی به عنوان الفبا و از تئوری آن به عنوان دستور زبان یاد کرد. با قرار دادن نتها و علامت موسیقی در کنار هم کلمات و با دانش تئوری موسیقی، جملات ساخته می شوند.
هر اثر موسیقی به همین سادگی (البته در بیان) خلق می شود. پس برای خلق اثری پرمغز و خالی از جملات بی معنا باید دانش تئوری موسیقیایی خود را بالا ببریم و به خوبی با علامت موسیقی آشنا شویم که اولین قدم در این زمینه یادگیری نتهای موسیقی است.
ما در این مقاله به آشنایی با تئوری موسیقی و نت های آن می پردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
انواع صداها و تفاوتهای آنها (مطبوع و نامطبوع)
از یک نگاه کلی می توان صداها را به دو دستۀ موسیقیایی و غیر موسیقیایی تقسیم کرد. صداهای غیر موسیقیایی آن دسته از صداهایی هستند که علاوه بر غیر آگاهانه و نامطبوع بودن دچار ارتعاشات نامنظم و فرکانس نامشخص نیز هستند. صداهایی مانند عبور خودروها در خیابان یا صدای اره برقی از این قبیل صداها هستند.
این در حالیست که صداهای موسیقیایی آگاهانه، مطبوع، دارای فرکانس مشخص و ارتعاشات منظم هستند. صدای پرندگان حین آواز خواندن یا صدای لالایی خواندن یک مادر برای فرزندش از این قبیل هستند.
طبیعتا هر وقت صحبت از موسیقی می شود منظورمان صداهای موسیقیایی است. این صداها از ویژگی هایی برخوردارند که آن ها را متمایز می کند. (منبع)
تفاوت موج فرکانس موسیقی (نمودار بالا) و موج فرکانس نویز (نمودار پایین)
از مهمترین ویژگی های صداهای مطبوع میتوان به ارتفاع (زیر یا بم بودن)، دیرِند (کشش، ارزش زمانی)، شدت (قوی یا ضعیف بودن) و رنگ یا طنین صدا اشاره کرد. برای خلق و اجرای یک اثر موسیقی فاخر باید به همۀ این ویژگی ها به نوبۀ خود توجه کرد.
آموزش نت و نتخوانی در تئوری موسیقی (Note)
الفبای نت
مسلماً اولین قدم، یادگیری اصول تئوری موسیقی، نت های آن است. در موسیقی نتها را به 2 زبان می نویسند؛ فرانسوی و انگلیسی. شکل نوشتن نتها در زبان فرانسوی به ترتیب به صورت: دو، رِ، می، فا، سُل، لا و سی (Do,Re,Mi,Fa,Sol,La,Si) است.
درحالی که در زبان انگلیسی شکل نوشتاری آنها به صورت: A,B,C,D,E,F,G است. نت های موسیقی در این دو زبان بایکدیگر یک به یک متناظر هستند. به این شکل که به ترتیب نت های دو (Do)، رِ (Re)، می (Mi)، فا (Fa)، سُل (Sol)، لا (La) و سی (Bi) در زبان فرانسوی، همان نت های C، D، E، F، G، A وB در زبان انگلیسی هستند.
پس جنس یا صدای نت ها باهم فرقی ندارند فقط طرز نوشتن آنها باهم متفاوت است. پیشنهاد می شود افرادی که در زمینۀ موسیقی فعالیت میکنند به نحوۀ نوشتن نت ها به هر دو صورت تسلط داشته باشند. در ضمن در موسیقی ایرانی نت نویسی و نت خوانی به شیوۀ فرانسوی اجرا می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله یادگیری نت خوانی را مطالعه کنید.
ترتیب نوشتن نتها از دو تا سی
گام (Scale)
گام همانند چارچوبی است که به ما اجازۀ حرکت بین نت هایی مجاز و تعیین شده را می دهد. گام ها توالی چند نت هستند که به صورت بالارونده یا پایین، از راتفاع بالا به پایین یا برعکس مرتب شدهاند.
هر گام با توجه به فواصل بین نت هایش از گام دیگر تشخیص داده می شود.
(به علت گستردگی زیاد مطالب مرتبط با گام، در مقاله آموزش گام های موسیقی به طور کامل به آن پرداخته ایم).
تأکید در موسیقی
در موسیقی نت هایی که می شنویم دارای اهمیت یکسانی نیستند. هر چه تأکید بیشتری روی یک نت داشته باشیم یعنی اهمیت آن بیشتر است. زمانی میتوان متوجه این تأکید شد که یک نت را با شدت بیشتری از بقیه اجرا کنیم. در این حالت اگر فاصلۀ بین نت ها به شکلی منظم تنظیم شوند که شنونده بتواند نت قوی بعدی را حدس بزند یعنی وزن به وجود آمده است.
برای درک بهتر این موضوع می توانید با دستان خود روی میز این عمل را انجام بدهید به این شکل که در ضربات سه تایی، ضربه اول را محکم و ضربات بعدی را آرام تر اجرا کنید. به این صورت: قوی – ضعیف – ضعیف، قوی – ضعیف – ضعیف، قوی – ضعیف – ضعیف و…
این عمل را می توانید در ضربات دوتایی یا چهارتایی و… نیز تکرار کنید. به این صورت که در ضربات دوتایی شدت به صورت قوی – ضعیف، قوی – ضعیف تکرار میشوند و در ضربات چهارتایی ضربات به صورت قوی – ضعیف – نیمه قوی و ضعیف اجرا میشوند.
تقسیمات زمانی در تئوری موسیقی
هر قطعه موسیقی را می توان از نظر زمانی به چند دستۀ ضرب، میزان و جمله تقسیم بندی کنیم. که در این بخش ما فقط به ضرب و میزان می پردازیم.
ضرب
کوچکترین واحد تقسیم بندی مساوی در موسیقی ضرب است. زمانی که ما با یک قطعۀ موسیقی دست می زنیم، دست های ما در فواصل زمانی مساوی به یکدیگر برخورد می کنند. لحظاتی که دستهای ما به هم برخورد می کنند همان ضرب های آن قطعه هستند و دیرِند (کشش زمانی) آن هم برابر با فاصلۀ بین برخورد دو دست با یکدیگر است.
میزان (Measure)
یکی دیگر از تقسیم بندی های مساوی زمان در موسیقی میزان است. هر میزان از دو یا بیشتر از دو ضرب تشکیل می شود.
در میزان ها معمولا ضرب اول قوی تر است. میزان ها بر روی خطوط حامل با خطی عمودی به نام خط میزان از یکدیگر جدا میشوند و به هر بخش جدا شده توسط خط میزان، یک میزان گفته می شود.
کسر میزان یا میزان نما (Time Signature)
این نشانه که در ابتدای خطوط حامل و بعد از سرکلید استفاده می شود شامل دو عدد زیر هم، مانند کسر است. (این نشانه کسر نیست فقط شبیه به کسر است)
در این نشانه عدد بالایی نشان دهندۀ تعداد ضرب در هر میزان و عدد پایینی اشاره به دیرند هر ضرب دارد.
در ادامه به شناخت میزان ها می پردازیم.
انواع میزان
در موسیقی سه نوع میزان داریم؛ ساده، ترکیبی و لنگ. که هر کدام از این میزان ها برای قطعات متفاوتی به کار گرفته می شوند. مثلا برای قطعات شاد اکثرا از میزان نمای 6،8 استفاده می شود.
در میزان های ساده دیرند هر ضرب یکی از شکل های سادۀ نت ها است، مانند: سیاه، سفید، چنگ و…
در میزان های ترکیبی دیرند هر ضرب یک نت نقطه دار است مانند: سیاه نقطه دار، سفید نقطه دار و…
این تفاوت ها در دیرند این دو نوع میزان ویژگی هایی دارد که از نظر کیفیت وزن آن ها را از هم متمایز می کند. در این مقاله فقط به میزان های ساده و ترکیبی می پردازیم.
میزان ساده (Simple time signature)
در میزان های ساده دیرند هر ضرب برابر است با یکی از شکل های سادۀ نت ها. به همین علت میتوان میزان های سادۀ هر ضرب را به 2، 4 و یا 8 ضرب (توان های 2) مساوی تقسیم کرد. مثلا اگر هر ضرب را یک سفید در نظر بگیریم می توانیم آن را به 2 سیاه یا 4 چنگ یا 8 دولاچنگ تقسیم کنیم. در این میزان ها برای نوشتن کسر میزان به این شکل عمل می کنیم :
تعداد ضرب های هر میزان را بالا می نویسیم که عدد بالا می تواند 2، 3 یا 4 باشد. چون میزان های ساده از لحاظ تعداد ضرب می توانند 2، 3 یا 4 ضربی باشند.
عدد پایینی نشان دهندۀ دیرِند هر ضرب است. این عدد را بر مبنای نت مبدأ که همان نت گرد است می نویسیم. مثلا اگر دیرند هر ضرب برابر بود با یک نت سیاه، ما نسب نت سیاه به نت گرد را می نویسیم (4/1) بنابراین ما عدد 4 را در جایگاه پایین قرار می دهیم.
این مورد برای همۀ میزان های ساده صادق است. کسر میزان ها را به صورت “چهار چهار” یا “دو چهار” می خوانیم و عبارتهایی مثل چهار چهارم یا دو چهارم غلط است چرا که این اعداد کسر نیستن.
جدول میزانهای ساده
میزانهای ترکیبی (Compound time signature)
در میزان های ترکیبی دیرند هر ضرب معادل یک نت نقطه دار است. به همین دلیل هر ضرب را در این میزان ها می توان بهصورت طبیعی به 3، 6، 12 یا… قسمت مساوی تقسیم کرد. مثلا اگر هر ضرب ما معادل یک نت سیاه نقطه دار باشد، می توان آن را به 3 چنگ، 6 دولاچنگ یا 12 سه لا چنگ تقسیم کرد. پس یافتن مشخصات میزان در این قسمت با قسمت قبل کمی متفاوت است.
برای یافتن تعداد ضرب ها در میزان ترکیبی باید عدد بالا را بر 3 تقسیم کنیم. مثلا اگر عدد بالای 6 بود آن را تقسیم بر 3 می کنیم و خواهیم فهمید که میزان 2 ضربی است. یا اگر عدد بالا 9 بود آن را به 3 تقسیم می کنیم و خواهیم فهمید که میزان 3 ضربی است و به همین صورت. برعکس این حالت هم کاربرد دارد به این صورت که اگر بخواهیم میزانی 4 ضربی بسازیم از باید در جایگاه بالایی عدد 12 را قرار دهیم.
مقایسۀ میزانهای ساده و ترکیبی
در میزان های ساده عدد پایین نشانگر دیرند هر نت بود اما میزان های ترکیبی به این صورت نیستند. برای میزان های ترکیبی ما باید عدد پایین را مانند میزان ساده در نظر بگیریم و بعد آن را سه برابر کنیم، سپس معادل آن را در مدنظر قرار دهیم. به عنوان مثال اگر عدد پایین در میزان ترکیبی ما 4 بود یعنی نت سیاه داریم (4/1 نت مبدأ، یعنی گرد). حال اگر این نت سیاه را سه برابر کنیم پس 3 نت سیاه خواهیم داشت که معادل با یک نت سفید نقطه دار است.
پس برای مثال، اگر در میزان ترکیبی ما عدد پایین 4 بود، یعنی هر ضرب ما معادل با یک سفید نقطه دار است.
بیایید مثالی دیگر را بررسی کنیم؛ شش هشت
همان طور که واضح است این میزان میزانی ترکیبی است. برای یافتن تعداد ضرب ها عدد بالا را بر 3 تقسیم می کنیم، پس میزان ما دو ضربی است.
از طرف دیگر عدد پایین 8 است یعنی نت چنگ داریم. حالا اگر همین نت را سه برابر کنیم سه نت چنگ داریم که با معادل با یک سیاه نقطه دار است. پس دیرند هر نت در این میزان معادل یک سیاه نقطه دار است.
حالا می توانیم میزان ترکیبی شش هشت را این گونه تعریف کنیم: میزان ترکیبی دو ضربی که هر ضرب معادل یک سیاه نقطه دار است.
جدول میزانهای ترکیبی
سکوت (Rest)
در تئوری موسیقی همان طور که نت ها و مقدار کششان برای ما مهم است، سکوت ها نیز دارای اهمیت هستند. آن ها دقیقا مثل نت ها شکل مخصوص به خود را دارند و نماد هر کدام مشخص کنندۀ مقدار کشش سکوت است. در واقع برای هر شکل از نت های موسیقی یک نت سکوت هم وجود دارد که خواننده یا نوازنده باید متناسب با دیرند آن سکوت از خواندن یا نواختن دست بکشد.
سنکوپ (Synkope)
تغییر، جابهجایی یا انحراف موقتی از مشخصات اصلی هر میزان یا ضرب غالب را سنکوپ (وقفه) می گویند. در واقع سنکوپ یعنی ادامه پیدا کردن ضرب ضعیف در ضرب قوی میزان بعد.
همین طور که مشاهده میشود ضرب ضعیف چهارم تا ضرب قوی میزان بعد ادامه پیدا کرده است.
ضد ضرب
اگر به جای ضرب قوی یا در ضرب قوی سکوت داشته باشیم یعنی ضدضرب داریم. در واقع در این قسمت که ما در آن انتظار شنیدن نت را داریم، صدایی نمی شنویم.
ارزش سکوتها
در شکل زیر سکوت های معادل هر نت رسم شده اند.
انواع سکوتها و دیرند هر کدام
در سکوت ها نیز قانون نقطه دارها که روی نت ها اجرا می کردیم عینا صدق می کند. یعنی مثلا اگر در مقابل سکوت سیاه نقطه داشته باشیم پس سکوت ما 1.5 برابر می شود.
خط اتحاد (Tie)
گرچه از ابزاری مثل نقطه در جلوی نت ها می توانیم برای افزایش مقدار دیرند استفاده کنیم، اما برای ساختن دیرن هایی نقطه جوابگوی نیاز ما نیست. مثلا اگر بخواهیم دیرند یک نت به اندازه سیاه و دولاچنگ باشد، هیچ ابزاری نداریم. به همین علت از خط اتحاد استفاده می کنیم تا هر دیرندی که مدنظرمان بود در میزان اعمال کنیم.
خط اتحاد یک خط منحنی است که به دو نت هم اسم وصل میشود و آنها را باهم متحد میکند. کار این خط این است که دیرند (ارزش زمانی) آنها را باهم یکی کند. در واقع در این حالت نوازنده فقط یک نت را اجرا میکند اما از دیرند هر دو نت استفاده میکند. به مثال زیر در تصویر توجه کنید.
خط اتحاد یک کاربرد دیگر هم دارد. در گاهی از موارد به علت محدودیت زمانی آهنگساز مجبور به استفاده از خط اتحاد است. به این صورت که مثلا در میزان ساده دو چهار که دو ضربی است، آهنگساز نیاز به استفاده از یک نت گرد دارد، اما به علت محدودیت میزان نمیتوان از آن نت گرد استفاده کند.
بهترین و شاید تنها گزینه برای همچین نتی استفاده از دو نت سفید در دو میزان پشت سر هم و اتصال آنها به وسیله خط اتحاد است. مانند تصویر زیر:
خط اتصال (لگاتو) (Slur)
این خط خطی منحی شکل همانند خط اتحاد است اما تفاوت هایی نیز دارد. خط اتصال بالا یا پایین دو یا چند نت غیر هم نام قرار میگیرند و آنها را به یکدیگر متصل میکند.
ای تکنیک در سازهای مختلف متفاوت اجرا میشود. مثلا در سازهای زهی مثل ویولون به این معناست که نت هایی که خط اتصال دارند باید در یک آرشه یعنی بدون تغییر جهت آرشه اجرا شوند. یا در ساز گیتار نت های دارای خط اتصال به شکلی باید اجرا شوند که انگشتی که فرت را گرفته برداشته نشود. در ساز گیتار به این تکنیک هَمِرآن (Hammer-on) یا پول آف (Pull-off) اجرا میشوند.
یا در سازهای بادی و البته آواز نوازنده و خواننده باید در یک نفس نت را اجرا کنند.
10 علامت پر کاربرد و ضروری در تئوری موسیقی
1. گزش (Mordent)
هرگاه این علامت بالای نتی قرار گرفت یعنی به نت قبلی یا بعدی برویم و دوباره برگردیم، که این کار با سرعت بالایی باید انجام شود تا حس گزش را انتقال بدهد. به این تکنیک اجرای نت زینت هم میگویند.
2. تریل (Trill)
هرگاه این علامت بالای نتی ظاهر شود به معنی این است که آن نت را به صورت حرکت های سریع رفت و برگشت با نت بالایی آن، اجرا کنیم.
3. قلاب (گروپتو) (Turn)
هنگام دیدن این علامت باید در کمترین زمان دو نت به بالا برویم و یک نت به پایین بیاییم. اگر علامت قلاب برعکس بود این ترتیب هم برعکس میشود.
4. دولا خط تکرار
هر وقت این دولا خط را با دو نقطه در سمت چپ خود دیدیم یعنی باید قطعه را از جایی که دولا خط با دو نقطه در سمت راست خود دارد تکرار کنیم. اگر دولا خطی که نقطه سمت راست آن نبود وجود نداشت پس یعنی کل قطعه را باید اجرا کنیم.
5. تکرار یک عبارت
برای تکرار یک عبارت کوتاه برای بهتر شدن نت نویسی از نظر زیبایی از این علامت استفاده میشود. هر تعداد که این علامت استفاده شود به معنای تکرار آن عبارت است.
6. تکرار یک میزان
حضور این علامت به معنای تکرار میزان قبل خود است.
7. داکاپو (Da capo)
هرگاه این علامت (D.C) را آخر هر قطعه ببینیم باید همۀ تکرارهای قطعه را از اول تا آخر بزنیم.
8. فینه (Fine)
اگر در میان یک قطعه علامت (Fine) یا (FIN) را دیدیم به این معناست که در آخر، قطعه را از جایی که مشخص شده تکرار کنیم تا به این عبارت برسیم و قطعه را به پایان برسانیم.
9. دال سِنیو (Dal segno)
اگر این علامت را برای بار دوم را دیدیم یعنی باید قطعه را از جایی که اولین علامت دال سنیو آمده اجرا کنیم تا به علامت دوم برسیم.
10. اِستکاتو (Staccato)
هرگاه در بالا یا پایین نقطه قرار داده شده یعنی ارزش زمانی آن نت نصف می شود و در نصف دیگر آن باید سکوت اجرا شود.
دانش تئوری موسیقی نوعی ابزار برای به کار گرفته شدن در ساخت اثرات موسیقیِ بهتر است. همانطور که هیچکس نمیتواند برای راننده شدن تنها به کتاب آیین نامه بسنده کند و باید مطالب تئوری آموخته شده را در خودرو و حین آموزش عملی به کار بگیرد، در موسیقی نیز نمیتوان فقط به خواندن تئوری موسیقی اکتفا کرد.
برای جا انداختن تمام مطالب تئوری موسیقی باید تک به تک مطالب را روی ساز خود اجرا کرده یا به صورت عملی مطالب را داخل کتابی ببینید تا توجه به موارد یاد گرفته شده در دانش تئوری موسیقی، بتوانید با استفاده از این دانش بنوازید.
اگر به تازگی شروع به آموزش گیتار، پیانو، ویولون، آواز یا هر ساز دیگری کردید قطعا به این مطالب نیاز دارید. پس همین حالا دست به کار شوید و مطالب گفته شده را روی ساز خود پیاده و اجرا کنید.
سوالات متداول
آیا بدون یادگیری تئوری موسیقی میتوان ساز زد؟
همانطور که یک فرد مدرسه نرفته یا بی سواد میتواند فارسی صحبت کند، بدون یادگیری مطالب تئوری موسیقی نیز میتوان ساز زد. اما با این روش قادر به پیشرفت زیادی نیستید، چرا که توانایی اجرای چیزی جز قطعات ساده را ندارید و بزودی متوقف خواهید شد.
از طرف دیگر در امر آهنگسازی هرچقدر هم که فرد خلاق و خوش ذوقی باشید برای خلق و ثبت اثر، تسلط بر دانش تئوری موسیقی امری کاملا ضروری است.
مدت زمان تسلط به دانش تئوری موسیقی چقدر است؟
برای مسلط شدن در این مورد نمیتوان زمان دقیقی مشخص کرد زیرا علاوه بر زمان متفاوتی که افراد مختلف صرف آموزش تئوری موسیقی میکنند، خود این مبحث دریایی از اطلاعات است. اگر کسی بخواهد تا انتهای آموزش تئوری موسیقی به طور کامل پیش رود شاید باید نصف عمر خود را صرف این کار کند. اما برای تسلط نسبی به کلیات مطالب میتوانید به همین مقاله و البته کمک از مدرسین خود بسنده کنید.
مقاله های مرتبط
دیدگاه ها
آرش | 7 بهمن 1403 گفت:
سلام خیلی ممنون از اطلاعاتتون خواستم یک مطلبی رو بگم که علامت فاین درسته اما تلفظ درست آن )فکر میکنم در زبان ایتالیایی)فینه هست لطفا ایم تیتر رو درست کنید
پژمان محمدی | 10 بهمن 1403 گفت:
درود بر شما بله دقیقا درسته به زبان ایتالیایی فینه صحیح است . مانند (داکاپو آل فینه )
محمدرضا | 4 آذر 1403 گفت:
با سلام . محمدرضا هستم. یک علاقمند به فراگیری گیتار و البته مبتدی. مدتی است در منزل فراگیری آکوردها و ریتم ها را آغازکرده ام. سنم هم حدود 58 سال هست. دوست دارم بتونم چند آهنگ خوانندگان مورد علاقه ام را به شکل ساده اما درست بزنم و مثل ورزش کردن ، حالم را بهتر و بهتر کنم. بابت مطالب مفید سایت تون هم تشکر می کنم. خب در زمینه تئوری ، بعضی چیزها را متوجه می شوم و بعضی را نه. البته من بیس کارم را ابتدا ریتم و اکورد گذاشتم. اما در عین حال برای اینده هم قدری به ساز مسلط شوم، دنبال فراگیری نت خواهم بود. دو سئوال دارم: یک:با انجام تبلچر، حس می کنم ملودی آهنگ خوب درنمی آید. سوالم این است آیا می توانم نت هر تبلچر را از روی گیتار ، استخراج کنم و به طور مثال براساس نت های سه فرت اول گیتار یا نت های سیم اول بزنم ؟دو:به طور مثال ریتم شش و هشت اسلوراک را یادگرفته ام اما مشخص است من هنوز نمی توانم به سرعت آهنگ اصلی خواننده پرسرعت بزنم. آیا می توانم براساس سرعت خودم، همین ریتم را بزنم و بخوانم؟ دراین حالت در یک میزان، چند ضربش را باید بزنم؟ خیلی تشکر بابت توجه و محبت تان
رها | 12 آبان 1403 گفت:
ممنون از مطلب مفیدتون👏👏
پژمان محمدی | 13 آبان 1403 گفت:
موفق باشید
Hamid | 5 مرداد 1403 گفت:
درود، عدد صفر بالا نت به معنی سیم دست باز هست، اما عدد چهار بالای نت یعنی چی؟ ممنونم
حنا | 18 تیر 1403 گفت:
سلام، اون اعدادی که تو تبلچر داخل پرانتز هستن چطوری نواخته میشن؟ مثلا (0) چطوری نواخته میشه؟
پژمان محمدی | 19 تیر 1403 گفت:
درود بر شما اگه منظورتون تبلچر گیتار اعداد صفر نشان دهنده جایگاه فرت هستش که اگه عدد صفر بود یعنی اون سیم باید آزاد نواخته بشه.
Sotudeh | 21 اردیبهشت 1403 گفت:
واقعا دست مریزاد عجب مقالهی کامل و درستی!
پژمان محمدی | 22 اردیبهشت 1403 گفت:
درود ممنون از توجه و نظرتون موفق باشید
رضا | 22 بهمن 1402 گفت:
ممنون میشم درباره سرکلیدها وکاربردشون هم توضیح بدین🙏👑
پژمان محمدی | 24 بهمن 1402 گفت:
ممنون از نظر شما حتما در اولین فرصت
رضا | 22 بهمن 1402 گفت:
بعضی وقتا زیر چند تا نت دولا چنگ شماره۶یا ۴و اینا نوشته میشود به چه معناست و چگونه باید اجرا شود به عنوان مثال قطعه سروناز سنتور استاد مشکاتیان
پژمان محمدی | 24 بهمن 1402 گفت:
درود بر شما. اعداد 4 یا 6 تعداد دولا چنگ ها رو به ما میگه که باید تکنیک خاصی روی اون تعداد فقط انجام بشه. به طور مثال تو قطعه سروناز روی 6تا نت باید به حالت ریز زدن جابجا بشید.
موزیسین گمنام | 19 بهمن 1402 گفت:
ممنون برای تولید محتوای مفید و کاربردی تون
پژمان محمدی | 20 بهمن 1402 گفت:
ممنون از توجه و نظر شما
benjamin.soiar.1387@gmail.com | 16 خرداد 1402 گفت:
سلام خسته نباشید این علامت هشت انگلیسی میاد بالای نت معنی چی میده؟
حميد | 19 اسفند 1401 گفت:
سلام، ممنونم از توضیحات کامل آنهم به زبان ساده، سوالم اینه چند تا نت هم نام و با دیرندیکسان زیر آنها اعداد مختلفي عدد یک رقمی گذاشته این به معناست
پژمان محمدی | 20 اسفند 1401 گفت:
درود بر شما، جواب سوال شما به چند عامل بستگی داره. از نُتی که مد نظرتونه عکس بگیرین و به شماره واتساپ 09017612001 ارسال کنید تا پاسخ سوال شما داده بشه.
SR | 21 آذر 1401 گفت:
با سلام و تشکر ممنون میشم بگید این علامت U که روی بعضی نتا قرار میگیره به چه معنیه؟
سمیه | 11 اردیبهشت 1403 گفت:
سلام وقت بخیر روی بعضی از نت ها خطوط کشیده شده یکی دو تا یا سه تا نت چنگ نیست میشه بدونم این نتها وی هستش
پژمان محمدی | 22 آذر 1401 گفت:
درود بر شما. علامت U که از تکنیک های اشاره هستش به اسم کمان هم شناخته میشه. هروقت این علامت روی نتی قرار گرفت و رو به بالا بود به این معنیه که باید اشاره ای به نت قبلی (بم تر) بشه و سریع برگردیم رو نت اصلی. و اگر U برعکس بود و رو به پایین بود همین عمل عکسش انجام میشه یعنی یه اشاره روی نت بعدی (زیر تر) و برگشت سریع روی نت اصلی.
Atiye | 7 شهریور 1401 گفت:
عجب مقاله کاملی! ممنون ازتون
پژمان محمدی | 8 شهریور 1401 گفت:
ممنون از توجه و نظر شما...
کوروش عمادی | 22 بهمن 1403 گفت:
سلام ومتشکر از مقاله بی نظیرتان لطفا به سوال من هم پاسخ دهید ما در ویولن انگشت را در جای معینی قرار میدهیم اما بعضی وقت ها انگشت ۱ را جای انگشت ۴ میگذاریم نام این حرکت چیست؟