در مقالههای قبل راجع این ساز بادی که با فشردن کلاویهها و دمیدن به صدا درمیآید صحبت کردهایم. اما شناختن ملودیکاهای حرفهای نیاز به داشتن اطلاعاتی راجع به انواع سازها و نکاتی مهم در مورد آنهاست.
ملودیکاها در انواع مدلها در سرتاسر دنیا تولید میشوند اما برندهایی هستند که از لحاظ کیفیت و متریال استفاده شده در سطح بالاتری از باقی برندها قرار دارند. برندهایی مانند سوزوکی، هوهنر و یاماها از بهترین برندهای تولید ملودیکا هستند.
در این مقاله پس از بررسیای اجمالی راجع به انواع ملودیکا به سراغ معرفی چهار ملودیکای حرفهای و و موارد حائز اهمیت برای تهیۀ این ساز میرویم.
انواع ملودیکا
ملودیکاها از نظر محدودۀ صوتی دامنۀ 2 تا 3 اوکتاو را پوشش میدهند. این ملودیکاها به 4 دسته تقسیم میشوند.
آلتو و سوپرانو
سازهایی در این رنج صداهایی زیرتر و بلندتر تولید میکنند. برخی از افراد برای نواختن این ساز از هر دو دست خود کمک میگیرند. در واقع با دست چپ کلاویههای سیاه رنگ و با دست راست کلاویههای سفید رنگ را به صدا درمیآورند.
نمونهای از ملودیکای سوپرانو
ملودیکای تنور
این ساز صدایی بمتر از مدل قبلی دارد. از دیکر تفاوتهای این ساز نواختن با یک دست (معم.لا دست راست) و نگهداری ساز با دست دیگر است.

ملودیکای تنور
ملودیکای باس
اگر به یک ملودیکا که توانایی اجرای نتهای زیر و بم را داشته باشد نیاز پیدا کنیم، ملودیکای باس انتخاب مناسبی است. این ساز همانطور که از اسمش پیداست صداهای باس را به خوبی مهیا میکند و در عین حال میتواند نتهای زیرتر را هم به خوبی پشتیبانی کند.
ملودیکای آکوردینا
این مدل از ملودیکاهای قدیمی است که همچنان پرطرفدار هستند. کلاویههای این ساز در اکثر مدلها فلزی هستند اما در مدلهای ارزان قیمتتر از کلاویههای پلاستیکی نیز استفاده میشود.
موارد تمایز دهندۀ ملودیکای حرفهای
برای تهیۀ یک ملودیکای حرفهای باید به مواردی توجه کرد تا بتوان در عین مقرون به صرفه بودن، سازی با کیفیت تهیه کرد. چرا که در هر رشتهای از موسیقی اگر ساز شما به درستی انتخاب نشود، احتمال اینکه شما دیگر از نوازندگی لذت نبردید و علاقهای به ادامه دادن موسیقی نداشته باشید وجود دارد. پس باید به نکات گفته شده توجه کنید.
- توجه به جنس ساز: بدنۀ ساز ملودیکا معمولا از جنس پلاستیک است. اما در سازهای حرفهای اغلب از جنس آلومینیوم استفاده میشود تا کیفیت و شفافیت صدا حفظ شود. جنس این بدنه باید طوری باشد که به راحتی در تماس خورده نشود و آسیب نبیند. همچنین باید توجه کنید که ساز مورد نظر دارای شکستگی یا مواردی مانند آن نباشد.
- مواد استفاده شده در ساز: هر چه متریالی که در یک ساز به کار میرود با کیفیتتر باشد طبیعتا صدای نهایی بهتری خواهیم داشت و البته هزینۀ آن ساز هم میتواند به مراتب بالاتر باشد. از طلا گرفته تا دیگر فلزات، آلیاژهای آبکاری شده مختلفی را در ساخت ملودیکا به کار میگیرند.
- مورد آخری که باید به آن توجه کنید جنس صدای تولید شده توسط ملودیکا است. اگر جنس و مواد استفاده شده در تولید ساز مناسب و با کیفیت باشند طبیعتا باید صدای خوبی در خروجی داشته باشیم. اما همیشه استثناهایی وجود دارد. برای رفع هرگونه شک یا تردید در این زمینه بهتر از با شخصی که در نوازندگی این ساز با تجربهتر است اقدام به خرید کنید و از او بخواهید تا شما را راهنمایی کند.
ملودیکاهای حرفهای
1. ملودیکا سوزوکی مدل PRO-44HP V2
برند سوزوکی که یکی از بهترین برندهای تولید کنندۀ ملودیکاست قطعا در این دستهبندی قرار خواهد گرفت.
یکی از بهترین مدلهای این برند، ملودیکا سوزوکی مدل PRO-44HP V2 است. این ملودیکا که یک محصول پیشرفتۀ برقی تلقی میشود، دارای یک میکروفون پیکاپ در دل خود است. این ملودیکا رنج صدایی C – G3 را پوشش میدهد.
از مزایای این ملودیکای 44 کلاویه میتوان به این موضوع اشاره کرد که برخلاف سایر ملودیکاها، کلاویههای این ملودیکا حین نوازندگی ایجاد هیچ صدایی نمیکنند و این مورد میتواند برای افرادی که نیاز به ضبط صدای ساز با میکروفون دارند بسیار خوشایند باشد.
بنابراین موارد میتوان این ملودیکا را سازی مناسب جهت دو نوازی یا گروهنوازی دانست که صدایی مطلوب را به گوش مخاطبان خود میرساند.
این ملودیکا قیمت نسبتا بالایی نسبت به سایر سازها دارد اما در قبال این قیمت بالا، امکانات و همچنین کیفیت بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد.
2. ملوديکای برند سوزوکی مدل PRO-24B
دیگر ملودیکای حرفهای که میتوانیم به آن بپردازیم باز هم از برند سوزوکی است.
ملوديکای برند سوزوکی مدل PRO-24B دارای 24 کلاویه است و بدنۀ آن از جنس آلومینیوم که به انتقال صدایی گرم کمک میکند. همچنین دارای دو میکروفون پیکاپ است که برای اتصال به آمپلیفایر و پخش صدا به خوبی عمل میکند. این ملودیکا توانایی اجرای کامل نتهای دامنۀ صوتی F – E1 را دارد.
از نکات منحصر به فرد این ملودیکا میتوان به طراحی خاص دهنی آن اشاره کرد. این دهنی که همانند ساز ترومبون طراحی شده باعث بهبود عملکرد لبهای شما در نواختن و دمش میشود.
این ساز نیز با توجه به قیمت و کارایی خود میتواند انتخاب خوب و مقرون به صرفهای باشد.
3. ملوديکا سوزوکی B-24C
ملودیکای دیگری که از برند سوزوکی معرفی میکنیم نیز یکی از بهترین ملودیکاهای حرفهای در رنج قیمت خود است.
ملوديکا سوزوکی B-24C که محدودۀ صدایی F – E1 را پوشش میدهد دارای 24 کلید است و بدنهای آلومینیومی است.
از نکات ویژه این ملودیکا میتوان به بیس قوی آن اشاره کرد.
اگر شما علاقهمند به صدای بیس هستید یا در گروهی مشغول به فعالیت هستید که صدای بیس مدنظر است، میتوانید از این ساز که قیمت به نسبت پایینی دارد استفاده کنید.
4. ملودیکا یاماها مدل P-37D
مورد آخری که در دستۀ ملودیکاهای حرفهای قرار میدهیم متعلق به برند مطرح یاماها است.
ملودیکا یاماها مدل P-37D را میتوان بهترین ملودیکای تولید شده توسط این برند و مناسب برای اجراهای آنسامبل است.
این ملودیکا قابلیت اجرای 3 اوکتاو کامل را برای شما فراهم میکند و دارای رزونانسی کامل همراه با صدایی گسترده و بلند است.