سونوریته و موزیکالیته دو بحث بسیار مهم در موسیقی میباشد. امروزه در بین نوازندگان مباحث مربوط به سونوریته و موزیکالیته بسیار داغ و پر چالش است. موزیکالیته و سونوریته دو بحث متفاوت اما در موازات هم پیش میرود تا شما بتوانید یک قطعه را به بهترین نحو ممکن بنوازید.
موسیقی به تعریف اساتید بزرگ یعنی هنر بیان احساسات انسانی به وسیله صداها. پس ما باید ابتدا هنر با احساس نواختن (موزیکالیته) را فرا گیریم. سپس برویم به سراغ هنر تولید صدای درست و واضح(سونوریته). برای تبدیل شدن به یک نوازنده حرفه ای و خلاق شما باید علاوه بر سونوریته و موزیکالیته اصول مهم نوازندگی را نیز بیاموزید و از آن بهرمند شوید.
در این مقاله ابتدا بحث موزیکالیته را با هم بررسی میکنیم و بعد از آن به بحث اصلی یعنی سونوریته میپردازیم.
موزیکالیته
موزیکالیته تفاوت هایی با سونوریته دارد که در ادامه بیشتر با آن آشنا میشویم. بیش از 20 سال است که کامپیوتر ها توانایی اجرای نت های موسیقی را دارند. یعنی شما میتوانید هر نتی را که میخواهید به کامپیوتر بدهید و آن را برای شما اجرا کند. این اجرا ممکن است دقیق تر از اجرای هر نوازنده ای باشد. اجرای کامپیوتر ها معمولا بدون خطا و بسیار حساب شده است.
اما چه تفاوتی بین اجرای یک قطعه به وسیله کامپیوتر و اجرای همان قطعه توسط یک انسان است؟
اگر جواب شما وجود احساسات بود پس درست حدس زده اید. تفاوت کامپیوتر و انسان در موزیکالیته و سونوریته است. <احساسات> کلمه ای که بین یک انسان و یک کامپیوتر در اجرای قطعه های موسیقی یک دنیا فاصله ایجاد کرده است. تنها با احساسات است که شما میتوانید یک قطعه موسیقی را آنگونه که شایسته آن است، بنوازید و خود و هر شنونده ای از شنیدن آن لذت ببرید.
احساسات در نواختن مربوط میشود به بحث قوی و ضعیف نواختن و داینامیک یا بالا و پایین بردن قطعه در جاهای مختلف. این کار باعث میشود قطعه حالت یک نواختی به خود نگیرد که اگر این اتفاق بیافتد شنونده به سرعت از صدای آن خسته میشود. اگر میخواهید حوصله کسی با صدای ساز شما سر نرود بحث داینامیک را جدی بگیرید.
احساسات در موزیکالیته
موزیکالیته به معنی با احساس نواختن است. ما برای اینکه بتوانیم یک قطعه را با احساسات مورد نیاز آن بنوازیم ابتدا باید خود قطعه را بشناسیم. اینکه آهنگساز او کیست؟ این قطعه مربوط به چه قرنی است؟ اهنگساز او کجا زندگی میکرده یا حال و هوای آن کشور در زمان ساخت این قطعه چطور بوده؟
بسیاری از قطعه در زمان جنگ ساخته شده که با موزیکالیته صحیح شما میتوانید احساسات آن را تنها با نواختن آن قطعه به دیگران انتقال دهید. و چه زیبا نواخته میشود قطعه ای که شناخته شود و به درستی با احساسات با آن برخورد کرد.
سونوریته
سونوریته در موسیقی خلاصه میشود به صدا دهی. در زبان لاتین سونو به معنای صدا است و هر اسمی که در ابتدای آن سونو بیاید به نحوی مربوط میشود به صدا. مانند سونوگرافی، در سونوگرافی امواج صوتی با سرعت بسیار بالا ساطع میشود و با محاسبه سرعت برگشت آن و … میتوان تصویر مورد نیاز را به دست اورد.
سونوریته در موسیقی نیز به این معنی است که هر نوازنده ای باید بتواند صدای ساز خود را به بهترین نحو در بیاورد. اگر یک قطعه موسیقی را به چند نفر بدهیم و از آن ها بخواهیم تک تک آن را اجرا کنند متوجه خواهیم شد که هر کدام از آن ها به سبک خود آن را مینوازند. و هیچ گاه این نواختن ها مانند یکدیگر نمیشود.
سونوریته مسائل مربوط به نحوه صدا دهی خوب است. اینکه ما چه مسائلی را باید رعایت کنیم تا بتوانیم یک صدای زیبا از ساز خود در بیاوریم. هر ساز موسیقی زیبایی خاص خود را دارد، اما سونوریته به ما کمک میکند که قادر به شناخت آن زیبایی باشیم و بتوانیم به بهترین نحو با یک ساز بنوازیم.
به طور کلی سونوریته در موسیقی یعنی یک نوازنده خوب، بتواند صدای ساز خود را خیلی دقیق و زیبا در بیاورد نه کم نه زیاد.
مسائل مربوط به سونوریته
عوامل مختلفی در سونوریته تاثیر گذار است. مثلا در ساز گیتار نحوه دست گرفتن ساز، زاویه انگشت ها، اندازه ناخن های دست، نحوه سوهان زدن ناخن ها و چیز های دیگر تاثیرات بسیار چشم گیری در نحوه اجرای آن ساز دارد. نحوه اجرا در این جا به معنی نحوه صدا دهی ساز است. یعنی یک ساز باید با رعایت این مسائل صدایی زیبا تولید کند.
یا مثلا در سازدهنی، عوامل مختلفی باعث صدا دهی هرچه بهتر این ساز میشود. عواملی مانند نحوه دست گرفتن ساز که این امر در بسیاری از تکنیک های سازدهنی تاثیر به سزایی دارد. یا استفاده از تکنیک های سازدهنی در اجرای خود. همچنین زاویه لب ها بر روی سازدهنی یا نحوه نفس گیری در هنگام نواختن با آن. همچنین نحوه استفاده از اسلاید در سازدهنی کروماتیک که نقش بسزایی در نحوه اجرا دارد.
این عوامل اگر درست آموزش داده شوند و رعایت شوند بدون شک صدایی زیبا و جذاب تولید خواهد شد. یا به گفته ای دیگر سونوریته در موسیقی رعایت میشود.
علاوه بر موضوعاتی که در این مقاله گفته شد شما باید با نحوه عملکرد صحیح ساز خود نیز آشنا شوید. به طور مثال برای سازدهنی شما باید با نحوه صحیح تنفس آن آشنا شوید تا بتوانید این موضوعات را نیز به کار بگیرید.
اگر تا پایان این مقاله همراه ما بودید فهمیدیم که مسائل مربوط به درآوردن صدای خوب از ساز مربوط میشود به بحث سونوریته. و مسائل مربوط به بیان احساسات مانند تمپو های مختلف و داینامیک های مختلف مربوط میشود به بحث موزیکالیته.
چگونه سونوریته و موزیکالیته را درک کنیم؟
همین که شما بدانید که این دو را نمیدانید قدم اول را برداشتید. برای یادگیری چیزی ابتدا باید به این درک برسیم که ما آن چیز را نمیدانیم. در اینجا است که شما به دنبال یادگیری آن خواهید رفت. برای درک و به کار گیری این دو زیاد به خود سخت نگیرید زیرا با تمرین و تمرکز کم کم به آن خواهید رسید. همین که در هنگام اجرا به این دو نکته دقت داشته باشید و تمام سعی خود را برای رعایت آن ها به کار ببرید تمرین خوبی است. این تمرین ها به مرور باعث میشود شما ناخداگاه موزیکالیته و سونوریته را رعایت کنید.
راه های ارتباط گیری با سونوریته و موزیکالیته چیست؟
یکی از بهترین راه های توجه به موزیکالیته و سونوریته دیدن اجرای هنرمندان و موزیسین های بزرگ میباشد. با تکیه بر دانشی که از این مقاله در مورد موزیکالیته و سونوریته به دست آوردید به دنبال نکاتی که گفته شده، در اجرای آن ها دقت کنید و به دنبال این نکات باشید. به این طریق میتوانید با نحوه رعایت آن ها آشنا شوید.
مقاله های مرتبط
دیدگاه ها
پژمان محمدی | 23 آذر 1401 گفت:
ممنون از توجه و نظر شما... بله با سازدهنی کروماتیک میتونید هر قطعه و آهنگی که شنیدین رو اجرا کنین مثل سبک کلاسیک، پاپ، سنتی و حتی سبک K-POP
استی ارمی🌚❄💙 | 23 آذر 1401 گفت:
عالیییی بوددد فقط با این ساز های دهنی میشه اهنگ های کیپاپ یا همچین چیزایی زد؟