این روزها بسیاری از والدین و سرپرستان خانواده در تلاش هستند تا فرزندان خود را با مهارت های بیشتری برای حضور در جامعه آماده کنند. از همین رو انتخاب بعضی از خانواده ها برای بالا بردن میزان خلاقیت و قدرت یادگیری فرزند دختر یا پسر خود موسیقی است. اما ممکن است با این موضوع درگیر باشند که از چه سنی آموزش موسیقی به کودک را شروع کنند!
در این راه جذاب پدر و مادرها نیاز دارند تا از اطلاعات کافی در مورد موسیقی، انواع سبک ها و ساز ها برخوردار باشند، تا بتوانند فرزندان خود را با توجه به علاقه و استعداد موسیقی که در آنها وجود دارد در مسیر درست قرار دهند. از موارد قابل توجه در این باره باید به انتخاب سبک و ساز مناسب کودکان اشاره کرد.
چرا که شاید سبک و یا ساز مورد علاقۀ والدین مورد علاقۀ فرزند آنها نباشد، یا شاید فرزند آنها علاقه به ساز یا سبکی داشته باشد که با توجه به شرایطی مثل سن، وضعیت جسمانی، بودجه، فضای تمرین و… انتخاب مناسب و درستی نباشد.
پس خانواده ها برای جلوگیری از شروع موسیقی کودکان به شکل ناقص یا نادرست، باید طیف مناسبی از دانش مرتبط با موسیقی را در ذهن خود داشته باشند تا بتوانند فرزندان خود را به بهترین شکل در این مسیر راهنمایی کنند. هر چند در این زمینه پیشنهاد میشود که از مشورت با افراد خبره و با تجربه نیز دریغ نکنید.
دو فاکتور مهم در شروع موسیقی کودکان وجود دارد : سن مناسب برا شروع موسیقی و دیگر ساز مناسب. اگر در انتخاب این دو مورد درست اقدام کنید شاید فرزند شما به موسیقیدان بزرگی تبدیل شود یا اینکه بتواند توانایی یادگیری کلی خود را تقویت کند.
بهترین سن برای شروع موسیقی کودکان
همان طور که بالاتر گفتیم شروع موسیقی کودکان تحت تاثیر عوامل داخلی و خارجی متعددی است. اما اگر فرض را بر مساعد بودن همۀ شرایط بگذاریم، میتوان گفت بهترین سن برای شروع موسیقی کودکان سنین بین 7 تا 10 سال است.
دلیل انتخاب این بازه این است که اکثر کودکان از سن 7 سالگی به بعد هم به درک محیطی خوبی رسیدهاند و هم قادر به برقراری ارتباط مناسب تری با انواع سبکها و سازهای موسیقی هستند، که این موارد معمولا در سنین کمتر از 7 دیده نمیشود. هر چند همیشه استثناعاتی نیز وجود دارد.
کودکان در این سن ذهنی خام و البته تشنۀ یادگیری دارند که به شرط داشتن مربی مناسب و با سواد به راحتی میتوانند هر مبحثی را اعم از موسیقی به خوبی به ذهن خود سپرده و درک کنند. همچنین کودکان در این بازۀ سنی وقت بیشتری برای تمرین کردن دارند و تقریبا با مشکلات دیگر دست و پنجه نرم نمیکنند.
سن مناسب آموزش موسیقی به کودکان
سن آشنایی کودکان با موسیقی به زمانی برمیگردد که درون شکم مادران خود هستند و هنوز حتی متولد نیز نشدهاند. احتمالا در مقالات دیگر یا رسانه های مختلفی خوانده یا شنیدهاید که برای بانوان باردار موسیقی خوب پخش کنید تا گوش فرزندان آنها از همان زمان با موسیقی (البته که موسیقی خوب) آشنا شود.
بنابراین هیچ جای تعجبی نیست که میتوان با انواع موسیقی ها توجه نوزادان را جلب کرد و اثر خنده را در چهرۀ آن ها دید.
اما خب قاعدتا نوزادان و کودکان کم سن و سال به علت شرایط جسمانی و یا عدم برخورداری از درک محیطی خوب نمیتوانند شروع به یادگیری موسیقی کنند. البته این مورد با توجه به ضریب هوشی افراد مختلف و همچنین نحوه و مقدار برقراری ارتباط والدین آنها با موسیقی، میتواند متفاوت باشد.
برای مثال هنگامی که موسیقی بخش جدا نشدنیِ زندگی یک زوج باشد (چه نوازنده یا خواننده باشند و چه شنوندههای خوب و حرفهای موسیقی باشند) قطعا فرزند آن زوج در سنین پایین میتواند به درک بهتری از موسیقی برسد و بهتر از هم سن و سالان خود با آن ارتباط بگیرید.
اما به طور تقریبی میتوان گفت که همۀ کودکان از سن 4 سالگی به طور ویژه با یاد گرفتن شعرهای کودکانه یا حتی ترانههای مربوط به بزرگسالان، با موسیقی ارتباط برقرار میکنند.
طبیعتا کودکان از این سن به بعد تمایل زیادی به مشاهده و تقلید نیز دارند. در بسیاری از موارد آنها علاقه به دست گرفتن یا استفاده از سازی را دارند که یکی از افراد خانواده یا فامیل مینوازد. علاقۀ فرزند شما به نوازندگی از همین لحظه آغاز میشود !و حالا این شما هستید که باید او را راهنمایی کنید.
روش آموزش موسیقی به کودکان
موسیقی برای کودکان میتواند با ثبت نام آن ها برای یادگیری و خرید ساز بلز باشد یا ثبت نام آن ها در کلاس های سلفژ آغاز شود.
اتفاق مهمی که در سنین پایین کودکان حین آموزش موسیقی میافتد، یاد گرفتن اصول اولیۀ موسیقی و تئوری موسیقی و به نوعی الفبای آن است و مدرس آنها به مرور با جا انداختن مطالب پایهای به سراغ تدریس مطالب اصلی و حرفهای موسیقی میرود.
پس لازم نیست بابت سن کم فرزند خود و ترس از درک نشدن مطالب توسط او، نگرانی به دل خود راه دهید چرا که مدرسین موسیقی کودک از متد آموزشی جداگانهای استفاده میکنند.
همچنین تدریس موسیقی به کودکان اغلب با بازی و سرگرمی همراه است به طوری که آنها اصلا بودن در کلاس آموزش موسیقی را شاید حس نکنند.
اما برای بازدهی بهتر حتما باید اطلاعاتی در مورد انتخاب بهترین ساز برای کودکان در اختیار داشته باشیم که در مقاله ای دیگر به این موضوع پرداخته ایم.
مقاله های مرتبط
دیدگاه ها
هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
ارسال دیدگاه شما